Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne w zachowaniu odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu. Rosnąca świadomość konsumentów w zakresie właściwej diety, a także coraz większy wybór ekologicznych i sprzyjających utrzymaniu dobrej formy produktów, przekładają się na poprawę zdrowia. Tym razem na tapecie znalazł się cukier. Słodki dodatek, choć poprawia nastrój i dostarcza energii, nie należy do najzdrowszych. Jaki zamiennik cukru wybrać?
Czy istnieje zdrowy zamiennik cukru?
Bogata oferta substytutów tradycyjnego cukru białego jest szeroka, a producenci prześcigają się w ofertach. Najlepszych ofert warto szukać w sklepach ze zdrową żywnością. Tutaj do wyboru mamy zarówno cukier do kawy, jak i również cukier dla cukrzyków. Zamienniki te wyróżniają się zmniejszoną kalorycznością oraz mniejszym bilansem glikemicznym. Czym więc zastąpić cukier?
Cukier bez cukru, czyli najlepsze zamienniki
- Odstawienie cukru białego pozytywnie wpływa na zdrowie i jest rekomendowane dla osób będących na diecie
- Zamiast cukru do kawy i innych napojów lepiej wybrać, np. ksylitol, melasę lub stewię
- Do wypieku ciast używaj syropu klonowego, syropu daktylowego lub miodu
- Osoby z cukrzycą powinny sięgnąć po ksylitol lub erytrytol
Czym zastąpić cukier? Cukier z brzozy, stewia czy melasa?
Jaki cukier do kawy, a jaki do ciasta? Do słodzenia m.in. napojów możemy z powodzeniem wykorzystywać stewię. Roślina pochodząca z Ameryki Łacińskiej idealnie sprawdza się w tym celu, co możemy zauważyć w wykorzystywaniu jej przez różne koncerny produkujące napoje. Również ksylitol, czyli cukier z brzozy, świetnie nadaje się do słodzenia. Uważany jest również za jeden z najzdrowszych alternatyw dla cukru. Innym rozwiązaniem godnym polecenia jest melasa. Do wypieków ciast warto wybrać, np. miód, syrop klonowy bądź daktylowy. Popularny jest również cukier kokosowy.
Cukier dla cukrzyków – który najlepszy?
Diabetycy szczególnie narażeni są na zagrożenia płynące ze spożywania cukru. Dla nich najlepszym wyborem będą wspomniany ksylitol lub erytrytol. Cukier bez cukru, tak można określić wymienione substytuty. To także świetna opcja dla tej części osób przebywających na diecie.