Menu
Na słodko
  • Kontakt
  • O mnie
  • Zdrowe bo z natury
Na słodko

Biały zabójca?

Napisano dnia 7 stycznia 20227 lutego 2022

Zwany narkotykiem albo białą śmiercią.. Uwielbiany przez dzieci, a przez dorosłych jedzony z wyrzutami sumienia. Pewnie już wiesz o czym mowa. Cukier, czyli nieodłączny składnik większości produktów. Owiany jest od dłuższego czasu bardzo złą sławą. Jednak czy aby na pewno słusznie? Czy jesteśmy zmuszeni do gorzkiego życia i zapomnienia o ulubionych deserach? Nie! Poniżej kilka prostych metod na zminimalizowanie złego wpływu cukru na nasze zdrowie.

Dawka czyni truciznę

Tak jak nikt jeszcze nie przytył od jednego batonika, tak nie wyleczył wszystkich dolegliwości całkowicie eliminując jakiś element diety. Nie ma potrzeby na zawsze zapominać o słodkich smakach, a wystarczy podejść do żywienia z głową. Jeśli wiesz, że są jakieś konkretne pory dnia kiedy miewasz tzw. napady na słodkie, spróbuj to przewidzieć wcześniej i wyznacz sobie dozwoloną porcję. Cukier jest takim samym składnikiem diety jak inne smaki. Nastaw się, że po obiedzie zjesz jedno ciastko, ale jedno 🙂 Jeśli taka nagroda będzie na ciebie czekała codziennie to uspokoisz myśli i zbudujesz pozytywną relację z jedzeniem.

Czytaj składy

O tym, że cukier jest nawet w słonych produktach takich jak np. ketchup, wiadomo od dawna. Warto zatem czytać składy produktów aby unikać tych, które się po prostu nie opłacają. Lepiej poświecić chwilę rano na przygotowanie lunchu do pracy niż jeść fast foody. Oszczędzone w ten sposób kalorie możesz potem spożytkować na wspomniane wyżej poobiednie ciastko.

Szukaj zamienników

Od kiedy mówi się o niebezpiecznych efektach przedawkowania cukru, powstaje coraz więcej produktów tworzonych na zdrowych zamiennikach takich jak erytrytol czy ksylitol. Różnica w smaku jest praktycznie niewyczuwalna, także warto rozglądnąć się za zdrową żywnością w swojej okolicy. Oczywiście zamienniki są zazwyczaj droższe, jednak czyż nie taniej zapobiegać niż leczyć?

Przebadaj się

Nie ma się co oszukiwać. Są schorzenia przy których odstawienie lub maksymalne zmniejszenie ilości cukru w diecie jest koniecznością. Mowa oczywiście o cukrzycy, otyłości czy insulinooporności. Jeśli jednak nie należysz do grupy ryzyka to możesz sobie pozwolić na słodką przekąskę w rozsądnych ilościach.

 

Ostatnie wpisy

  • Co każdy powinien wiedzieć o cukrze? Właściwości, zamienniki i wpływ na organizm
  • Co zamiast cukru? Najlepsze zdrowe zamienniki, którymi zastąpisz cukier
  • Biały zabójca?
styczeń 2022
P W Ś C P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
     
©2022 Na słodko | Powered by SuperbThemes & WordPress